Tyskland i ett nötskal…

Många frågar VAD behöver man tänka på i Tyskland med husbil…Vi har ju varit i Tyskland ett antal veckor i sju år på rad, så varför inte en kort sammanfattning.

Cash is King! Se till att ha kontanter och återigen kontanter. Restauranger, caféer och tom mindre affärer tar bara kontanter.

Ställplatser tar väl kort🤔? Nej och åter Nej. Vissa tar endast mynt och andra tar sedlar men ger inte någon retur. 😨 Så: Se till att ha tillräckligt med kontanter i olika valörer och mynt i en och två euros och en och annan 50 cent för vattenpåfyllning.

Kör långa motorvägspass på helgerna! I tyskland får lastbilarna inte köra på helgerna vilket gör att vill man slippa fastna i kö ”stau” på motorvägen så är det helgerna som gäller. Då är trafiken minskad med minst 50%.

Kom till ställplatsen i tid! Kommer du till ställplatsen mellan 14 – 16 så kan du välja plats. Kommer du efter 17 så får du en plats om du har tur. Och välj inte platsen vid entrén även om den verkar bäst. Vid 22-tiden kommer ett löpande band av HB åkare som letar efter en snabb övernattningsplats.

Är platserna inte markerade, ställ dig 2-3 m från grannen. Ställer du dig 4 meter från grannen så får du en ny granne vid 22-23 tiden när nattbesökarna letar plats. De bryr sig inte att du vill ha 4m till nästa, bara de får plats.

Vatten och tömning. Det finns en ställplats i nästan varje tysk by / stad, tom gratis parkeringar är vanliga. Men många har inte tömning av grå- / svartvatten eller påfyllning av vatten. Ofta finns inte någon slang eller den sitter för nära tömningen. Ha med egen slang och koppling! Och mynt!

Hitta en ställplats. Hur hittar man en ställplats? Skaffa en app; tex camper contact (till GPSen) eller Promobil Stellplatz Radar. Och kartor i mobilen; Google maps och maps.me. Apparna hjälper dig att hitta något på vägen. Kartorna hjälper dig att hitta något där du är. Sök då på husvagnsplats, husvagnsparkering, ställplats, Stellplatz.

Lycka till med dina Tysklandsresor! Vi hoppas du får det lika bra som vi 😀 haft det på alla våra tysklandsresor. 🚍🇩🇪

Tyskland ör oftast mycket billigare än Sverige både i mataffären, restaurangen och bensintappen!

Detta inlägg publicerades i En Challanger på väg, Tyskland. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tyskland i ett nötskal…

 1. Husisblogg skriver:

  Ta sammanfattning.
  Det enda som mina ägare lan lägga till är appen Traffic.de. En bra app där ägarna kan följa de trafiktäta områdena och om det är några stau.

 2. FREEDOMtravel skriver:

  Många bra tips! Håller med om att det är viktigt med kontanter! Man kan heller inte räkna med att precis alltid ha täckning på internet, kan också vara lite bra att tänka på.

 3. Solan skriver:

  Bra sammanfattning. Säkert det lättaste landet för husbilsrull. Vi är särskilt förtjusta i kurorter…oftast vackra och med prisvärda spaanläggningar.
  Hälsningar Solan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s